söndag 26 oktober 2014

VÅR LÄGENHET PÅ PALM BAY VIEW (Uppdaterad 160810)

PALM BAY VIEW

I april 2014 köpte vi vår lägenhet på Norra Cypern, 10 min. från byn Esentepe och 30 min. från staden Kyrenia eller Girne som dom kallar den själva. Vi åkte ner på en visningsresa enbart för att "kolla läget". Vi skulle inte köpa något boende runt Medelhavet förrän tidigast i oktober eftersom vi då skulle hälsa på goda vänner i Spanien och samtligt se vad marknaden kunde erbjuda där. Men efter två spännande och mycket trevliga dagar ihop med MÄKLARRINGEN och Ossian Bråthén, som har ett kontor i Kyrenia, var det "kört". Då insåg vi att vi hittat vårt boende vid Medelhavet för en mycket rimlig summa. (Ett speciellt tack också till Mustafa Abanoz på Carrington Group)

1974 var det krig på Cypern och det blev ett delat land. Södra delen är den Grekcypriotiska delen, ett eget land med egen regering och den norra delen, den Turkcypriotiska, är också ett eget land med egen regering. Norra delen är en tredjedel av ön, både till ytan och befolkningsmängden. Vår lägenhet ligger i den Turcypriotiska delen. Ett land som levt i blockad i mer än 40 år. Det innebär att här har inga Mediamarkt, inga McDonalds, över huvud taget inga stora kedjor kunnat etablera sig. Men här finns ett lugn och ett samhällsklimat som är ganska likt det vi hade i Sverige på 50 och 60-talet. Europas lägsta brottslighet gör att många aldrig låser dörren om sig, man lägger ofta nyckeln till bilen på framdäcket och man litar på folk. Här är avslappnat och ganska lantligt.

Själva området där vi bor heter "Palm Bay View" och ligger 35 min. med bil från flygplatsen Ercan. Vår lägenhet har nummer 31. Den är på 65m2, två sovrum med tillhörande två kompletta badrum med dusch. Till lägenheten hör en underbar tomt på ca. 200m2 med strålande havsutsikt. Man sitter gärna under taket på uteplatsen och bara njuter, det är väldigt rofyllt med vågornas brus som enda ljudkuliss. Eller varför inte gå upp till poolen och ta sig ett dopp, eller ta trapporna ner till havet.

På området nära poolen finns en reception, en liten affär och en pub. Det engelska arvet är tydligt.

Den gamla staden Kyrenia, som ligger 30 min bort, har en charmig gammal hamn med många trevliga restauranger vilka vi varmt rekommenderar. Glöm heller inte att äta uppe på golfrestaurangen Korineum, det är sehr smashich :). Vill du bli proppmätt äter du en Cypriotisk specialité - "full Meze".
Vi testade också en utmärkt restaurang alldeles vid havet, 5 min från vårt ställe, som heter "The Stone Castle". Lite dyrare men riktigt, riktigt bra.

Vi kan också rekommendera ett besök på Bellapais Abbey, en gammal klosterruin i fina omgivningar med en underbar utsikt över Kyrenia och havet. Här är också ett kulturparadis med många konserter.

Vill man bara vilja bada, äta gott och slappna av kan man ta bilen och åka 5 minuter åt Kyrenia, då kommer man till ett alldeles fantastiskt ställe som heter Elexus Hotel.


Det byggs fortfarande på det i skrivande stund och beräknas vara helt klart i september 2016. Men delar av stället har smygöppnat redan nu så åk gärna dit.

Kostnadsläget på Norra cypern är ca. 75-80% av Sveriges. En god middag med vin och kaffe äter du runt 125:-

Hela tiden slås man av den vänlighet som man möts av överallt. Inga jobbiga påträngande inkastare men nyfikna och vänliga människor. Och det är skönt att veta att här är brottsligheten lägst i Europa. Glömmer du låsa dörren är det ingen panik för många här nere låser aldrig sin dörr. Och hyrbilen lämnas tillbaka med orden "...lägg nyckeln på höger framdäck..."

Klimatet är härligt. Vi var nere i slutet av oktober och det var 25 i luften och 25 i havet. Det blir aldrig kallare än 15 i snitt, både land och hav, under vintern som är december och januari. I februari kommer våren och då börjar det grönska och blommorna slår ut. (Se sep. sida från februari 2015)

Som du märker är vi fortfarande i förälskelsestaniet  trots att det är två år den vi köpte lägenheten men det är inte så konstigt för här är gott att vara.

Norra Cypern

Nordcypern, eller Norra Cypern, formellt Turkiska republiken Norra Cypern, är den norra del av Cypern som intogs av Turkiet som direkt svar på statskuppen i juli 1974 genomförd av grekcypriotisk militär med stöd från den grekiska militärjuntan. (Wikipedia)

Huvudstad: North Nicosia
Landsnummer: +90
Valuta: Turkisk lira
Befolkning: 313 626 (2014)
President: Mustafa Akıncı
Nationalsång: İstiklâl Marşı

Här har du 50 anledningar till varför du skall besöka Norra Cypern:
Klicka här! 

Vill du veta mer så rekommenderar vi varmt Norra Cypern Magasinet. http://www.norracypernmagasinet.se/

Här hittar du Palm Bay view:s hemsida (Klicka på rubriken)

Vi hörs
Bosse och Ewa Lindqvist i Lerum

Ps. Klicka på bilderna så blir dom större.......




Ewa njuter  i skuggan....

...så även jag....
Badrum 2
Dessa ljuvliga blommor
Äsch.......
Frukt och grönsaksstånd längs med vägen till Kyrenia

...mycket är det.....

Rentav svårt att välja....
Det blåser ibland i hamnen i Kyrenia
Som sagt, det blåser ibland....
Mitt livs första vaxning
Så här heter stället

Denna båten ligger alldeles vid infarten till området
Välkommen
Vår nya väldigt blå dörr
Vännen i väggen mitt emot
Poolen på området med bergen i bakgrunden
Poolen och lekplatsen

Trapporna ner till havet. Ner går väl an men upp....
Nästan vid havet och huset är kvar där uppe
Ewa på väg
Så även Bosse...
Korineum Country Club
Korineum
Lite obäddat blir det allt ibland....
Men vi kan bädda också....

Under pergolan är det gott att vara
Och här kan man äta frukost.....

...på fina brickan....

Korineums badplats. 30:- för stol och parasoll en hel dag :)
Badplatsen igen
Solen går ner även här
Interiör
Nergången till lägenheten
Parkering alldeles utanför
Badrum 1
I Kyrenias hamn 
Kyrenias hamn 
Kyrenias hamn 
Matdags.......
........med kära syrran och käre svågern

Interiör
Interiör
Interiör
Interiör med fokus på Stig Lindberg (Tack Charlotte!)
Poolen
Syster och bror i pool
Glad halvcypriot
Glada äkta makar
Bellapais Abbey
Bellapais Abbey
Bellapais Abbey
Interiör
Området på Palm Bay View
Området på Palm Bay View
Området på Palm Bay View

Så här växer granatäpple
Sovrum 2

Vy från trädgården


Nu är trädgården i ordning med olivträd och mkt liten palm


// Ewa och Bosse


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar