onsdag 29 oktober 2014

VILL DU HYRA DEN? (Uppdaterad 190218)


Det är ljuvligt att möta våren här nere. Det vi i Sverige menar med vår har du här redan i början av februari. Och havet når badvänliga temperaturer i slutet av mars eller början av april beroende på hur modig man är. 

Sommaren är varm och solig. Ett kort regn betraktas som en gåva om det någonsin dyker upp. Och det som vi i Sverige menar med sommar håller på en god bit in i november. 

Om du vill åka hit så hyr vi gärna ut vår lägenhet till vänner, bekanta och andra varsamma personer. För en vecka tar vi 3500:- plus självkostnad för el, vatten samt internet. Avgift för städning tillkommer på ca. 400:- om du inte väljer att städa själv innan du åker.

Vi brukar flyga hit med Turkish Airlines från Landvetter till Istanbul och därifrån vidare till Ercan, som är Norra Cyperns ”storflygplats”. Priset ligger strax över 3000:- pp och t.o.r om man bokar i tid. Men du kan även flyga från Stockholm, Oslo och Köpehamn till norra Cypern. Och du kan också flyga till flygplatser på Södra Cypern och därifrån ta taxi till lägenheten. Kolla tex. ticket.se där kan du boka "sista minuten-flygstolar".

Turkish Airlines
Ticket.se
Alla Flygbiljetter

Lägenheten är fullt utrustad med bl.a. disk- och tvättmaskin. Det enda du behöver ta med dig, utöver personliga saker, är lakan och handdukar. De 65 kvadratmetrarna med två separata sov-och badrum är perfekt för 4 personer. Tomten är nästan 200m2 och det är härligt att sitta under pergolataket och läsa över en öl eller cappucino. Vågornas brus får du på köpet.

Du får inte röka i vår lägenhet. Ute på tomten är det helt ok.

Du behöver en hyrbil eftersom kollektivtrafiken är dåligt utvecklad.
Vi brukar hyra av Carrington, kostar ca. £18 per dag inkl. försäkring. Ingen självrisk.
Ett annat väletablerat uthyrningsföretag är Baspinar: Dom tillåter möjligtvis att du tar bilen över till den södra sidan vilket inte Carrington gör. Kolla noga vad som gäller om du vill åka över gränsen. 
Obs! Det är VÄNSTERTRAFIK på ön. Se det som en utmaning:)


Vi rekommenderar att du tar en TAXI från flygplatsen till lägenheten första gången du är här. Det kostar ca. £35 en väg. (Hyrbilsbolaget hjälper er gärna även med Taxi-bokning) Sen hyr ni bil från dagen därpå. Dom levererar bilen till lägenheten. När det är dags att åka hem lämnar du bilen vid lägenheten med nyckeln på höger framdäck. Sen tar du taxi tillbaka till flygplatsen.

Närmsta affär
Vi själva brukar handla på ”Tempo” som ligger längs med vägen mot Kyrenia, på höger sida, ca. 5 minuter från vår lägenhet. Den öppnade i oktober 2014 och välsorterad, där finns det mesta du behöver. Fortsätter du sen färden i ytterligare 5 minuter mot Kyrenia kommer du till Carringtons Groups område ”Sea Magic Parc”. Där finns en affär precis vid vägen, samt ett APOTEK. 

På vägen till Kyrenia har "SAH MARKETPLACE" öppnat en fantastisk affär på höger sida vägen. Lite dyrare men mycket bättre. Inne Kyrenia finns en stor matvarukedja (ungefär som vårt eget ICA) som heter ”Lemar.  Där kan du storhandla. En annan bra matkedja heter ”Supreme”

Färsk frukt och färska grönsaker köper du bäst i stånden längs med vägen in mot Kyrenia. Där finns allt du behöver och mer därtill.

Skulle du behöva akut vård ringer du 112
Ha ditt försäkringsnummer tillgängligt.
Fråga i vår reception uppe vid poolen om du behöver anlita tandläkare.


Ta sig över gränsen mellan norra och södra Cypern?
Det finns flera passager längs gränsen där ni kan ta er mellan Turkiska republiken av Cypern och Grekiska republiken av Cypern. Huvudpassagen är i Nicosia vid Ledra Palace och Metehan och vid Famagusta. EU medborgare kan ta sig över gränsen med giltigt pass. Det finns restriktioner på vad och hur mycket man får importera / exportera. tex. alkohol, cigaretter etc. Att ta sig över gränsen är enkelt. Om du kör över med hyrbil (Kolla alltid med hyrbilsfirman om du får ta med bilen till andra sidan) så behöver ni en försäkring som kan köpas vid gränsen. En månad kostar ca £25.



Lite allmänt:

VALUTAN
På Norra Cypern är turkiska lira, TRY (Står i skrivandes stund i ca. 1.75)
För dagsaktuell valuta: Klicka och skrolla nästan längst ner

BETALA MED KORT
går utmärkt på de flesta ställe.

TA UT KONTANTER
kan du göra i de uttagsautomater som finns på många ställen, tex. i Kyrenia (Girne). Men det finns också automater på många bensinstationer, bl.a. på macken som ligger 5 min. från vår lägenhet.

BENSINEN
kostar drygt 8:- litern i svenska pengar beroende på valutakurs.

RESTAURANGER
Vi rekommenderar gärna golfklubben ”Korenium” som ligger ca. 10 min från lägenheten. Sen ligger det många bra matställen längs hela vägen. Mittemot infarten till Carringtons ”Sea Magic” ligger öns bästa Meze-restaurang. Beställ bord - där är ofta fullt. Sen är det ett måste att äta i Kyrenias hamn. Riktigt mysigt. Och glöm för all del inte ”The Stone Castle” som ligger 5 min från lägenheten. Och "The Almond Tree" är en favorit. 5 min fr. lägenheten. Och sist men inte minst - ett besök på "Elexus" är nästan ett måste. Elexus är den gigantiska konferens-hotell-bad-restaurang-casinoanläggningen som ligger 10 min från vår lägenhet. 

Wi-Fi finns i lägenheten. Du får lösenordet då du bokar. Och området utanför Receptionen har fri tillgång. Nät 1: Multimax_Arabat Lösenord: arabat2012     -    Nät 2: Linksys Lösenord: palmbayview

DRICK INTE VATTEN UR KRANEN utan köp det vatten du skall dricka och laga mat i. Att duscha, borta tänderna m.m. i kranvattnet har vi däremot aldrig haft obehag av. Vatten är en bristvara på Cypern men nyligen har man, med svensk hjälp, lagt vattenledningar i havet från Turkiet till norra Cypern. Nu skall detta vatten distribueras ut i landet och sen skall vattenbristen vara ett minne blott.

SOLFÅNGAREN PÅ TAKET GER OSS VARMVATTEN
men ibland behövs det extra förstärkning. Vid elcentralen, på väggen mitt emot köket, sitter en  timer märkt "Varmvatten". Tryck på knappen "Boost" för att värma i 15-30-60 min. I feb. räcker ofta 30 min. till dusch för två.

KYLSKÅPSDÖRREN är lite lurig. Stäng den och vänta in ett lite ”sugande-pipande” ljud.
Då är den riktigt stängd. Sluter inte dörren tätt isar skåpet igen på nolltid.

ANVÄNDA AC:n
Gör det endast då du skall sova eftersom elen är dyr. Öppna alla dörrar under dagen och drar för mosquitonäten så dras värmen effektivt ut ur lägenheten. Då du skall använda AC så SÄTT TEMPEN PÅ CA. 24C, då är den som mest effektiv och du slipper bli förkyld

SE TILL ATT NYCKELN ÄR MED
när du skall gå ut, slå inte bara igen dörren för då kommer du inte in igen. (Men det finns en räddande extranyckel i receptionen :)  
                     
BADSKOR, RYGGSÄCK, TERMOS 
m.m. finns i lägenheten, bara att använda.

ADAPTERS
till vägguttagen (det är Engelska uttag) finns i korgen på kylskåpet.

TV - DVD – STEREO
- Tryck på strömknappen som sitter på väggen bakom TV:n
- För att få TV-ljudet i stereon – tryck AUX på stereons fjärrkontroll.
- För att spela musik i stereon: Koppla in din smartphone med sladden som ligger på vänster högtalare.
- Tryck CD på stereons fjärrkontroll.



VÄDER
(Klicka på länkarna)




Några saker att tänka på när du skall åka hem:

Då du lämnar lägenheten, öppna alla inner – och garderobsdörrar för luftningens skull.

Städa lägenheten. Städmaterial finns i den första garderoben i det inre sovrummet.

Ställ in utemöblerna, men lämna de två solstolarna kvar ute under pergolan.

Lås glaspartierna med den lilla knappen alldeles vid handtaget.

Då du torkat av golvet, släng moppen och använda trasor.

Stäng av vattnet - Kranen finns utomhus vid gaveln.

Stäng av gasen till spisen

Frosta av kyl & Frys

Stäng av Elen



Kontaktpersoner: 

Ewa Lindqvist: 0046 760 269406
ewalindqvist@live.se

Bosse Lindqvist: 0046 768 674347
bolindqvist3@gmail.com



I områdets reception, på andra våningen i huset närmast poolen och infarten
till området, hittar du Jackie eller hennes kollega. Receptionen är öppen må-ons-fre 10-14.


Så hoppas vi att du får en härlig vecka i vår lägenhet.

Glöm inte att köra på vänster sida!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar